Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Αναταράξεις στο πιστωτικό σύστημα από την κρατικοποίηση της Proton

Αναταράξεις στο πιστωτικό σύστημα από την κρατικοποίηση της Proton
 
 
 
THN υπαγωγή της Proton Bank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ουσιαστικά την κρατικοποίησή της αποφάσισε χθες το Yπουργείο Οικονομικών, κατόπιν αιτήματος της ΤτΕ.

Οι φόβοι που υπήρχαν στις αγορές ότι ελληνικές τράπεζες δεν θα καταφέρουν τελικά να αντεπεξέλθουν στις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν τόσο από τη συμμετοχή τους στο PSI όσο και από το πιθανό νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά και τις πρόσθετες προβλέψεις που θα προκύψουν από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock και θα οδηγηθούν στο ΤΧΣ φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
Η αρχή έγινε χθες με την Proton Bank, ενώ καθολική είναι η εκτίμηση στο πιστωτικό σύστημα που θέλει αργά ή γρήγορα να προσφεύγουν στα κεφάλαια του ΤΧΣ και άλλες ελληνικές τράπεζες.
Η κρατικοποίηση της Proton Bank πυροδότησε χθες μαζικές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α., με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 10,41%. Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 701,31 μονάδες (-5,78%) και ο τραπεζικός μέχρι τις 395,1 (-12,95%).
Ωστόσο στην περίπτωση του Γ.Δ. ακολούθησε σημαντική ανάκαμψη από τις βοήθειες του ΟΠΑΠ και της Coca-Cola 3E, με τη συμπαράσταση των Ελ. Πετρελαίων, Τιτάνα και Μυτιληναίου αλλά και της MIG.

Μεταφορά ενεργητικού

Σε ό,τι αφορά τώρα στην επόμενη μέρα της Proton Bank, το ΤΧΣ, έπειτα από εισήγηση της ΤτΕ και έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, προέβη στην κεφαλαιοποίηση της νέας «καλής» τράπεζας Ρroton, αποτελώντας τον αποκλειστικό μέτοχό της, κατ'Α εφαρμογή των νέων διατάξεων του νόμου για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την κεφαλαιακή επάρκεια και την εύρυθμη λειτουργία της.
Στη νέα «καλή» τράπεζα Ρroton μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, επιχειρήσεων, τραπεζών και Δημοσίου), το πλέον υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων), το δίκτυο καταστημάτων, καθώς και οι δραστηριότητες της παλαιάς τράπεζας. Τα υπόλοιπα στοιχεία ισολογισμού και οι απαιτήσεις παλαιών μετόχων παρέμειναν στην «παλαιά» Τράπεζα Ρroton, η οποία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι υπήρξε η ενεργοποίηση του νόμου 4021 για τη διάσωση τραπεζών μέσω Bridge Bank και Bad Bank. Στην περίπτωση της Ρroton η μεταβατική τράπεζα (Bridge Bank) θα έχει την επωνυμία "νέα Ρroton Bank", νέο ΑΦΜ και πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Στάθη Παπαγεωργίου.
Η νέα Ρroton ξεκινάει την επιχειρηματική της δράση με σημαντική ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια. Είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10,6% και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι η διάσπαση της Proton Bank σε μεταβατική τράπεζα (Bridge Bank) και κακή τράπεζα (Bad Bank) κρίθηκε αναγκαία λόγω του υψηλού κινδύνου επισφαλειών που εμφάνιζε το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεών της και της σημαντικής κεφαλαιακής ενίσχυσης που απαιτούνταν για να ανέλθει ο δείκτης Core Tier I στο 10%.

Εκκαθάριση και αναστολή

Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η τράπεζα τίθεται σε εκκαθάριση. Εκκαθαριστής ορίστηκε ο κ. Δημήτριος Δεληπέτρος. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος, με πρώτες τις απαιτήσεις του σκέλους εξυγίανσης του ΤΕΚΕ και τελευταίες των μετόχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσα δάνεια κρίθηκαν ότι δεν έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις θα μείνουν στην παλαιά Ρroton και θα επιδιωχθεί από τον εκκαθαριστή σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος ή να αποπληρωθούν ή να υπάρξουν πρόσθετες εξασφαλίσεις. Στην περίπτωση όπου δεν επιτευχθεί κάτι από τα δύο, θα κινηθούν νομικές διαδικασίες.
Εν τω μεταξύ, από χθες το πρωί το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της «Proton Τράπεζα Α.Ε.» στο Χ.Α.