Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΔΟΣΗ

Το Eurogroup ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Τα χρήματα αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου. «Διαθέτουμε την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την...
εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Στόχος πλέον του οικονομικού επιτελείου είναι να ολοκληρωθούν τάχιστα οι διαδικασίες για το δεύτερο μνημόνιο και το δεύτερο πακέτο στήριξης, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην ευρωζώνη.

Οι προκλήσεις για το οικονομικό επιτελείο, που ετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα, είναι να συγκρατήσει καταρχήν το φετινό έλλειμμα στο 9%.

Στις μείζονες προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται η κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για κλειστά επαγγέλματα, τα ταξί, οι επικουρικές συντάξεις, η κατάθεση και ψήφιση του νέου φορολογικού, η προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις ανείσπρακτες οφειλές.

Επιπλέον πρέπει να απλωθεί δίχτυ προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες και τους ανέργους, αλλά να αυξηθούν οι ρυθμοί απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων έτσι ώστε να ενισχυθεί η δυναμική της ανάκαμψης.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι αναμένει από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να λάβουν σήμερα απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο για την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα, ο φινλανδός επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι
προσπάθειες για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος. Αναφέρθηκε ακόμη στην τεχνική βοήθεια που δίνεται στη χώρα μας προκειμένου να βελτιώσει την απορροφητικότητα των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, η οποία, όπως σημείωσε, κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Η έκθεση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ελληνική οικονομία θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα ανακοινωθεί αν θα συνεχιστεί ή όχι η παροχή δανειακής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις συνομιλίες με τους πιστωτές της για το «κούρεμα» των χρεών της, βάσει της συμφωνίας της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, και δήλωσε ότι θα στηρίξει την απόφαση για την εκταμίευση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για το αν η τρόικα θα αποδεχθεί την επιστολή του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, που στηρίζει το νέο πρόγραμμα διάσωσης, και για τον αν θα εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης.

Η ενίσχυση του EFSF από το Eurogroup

Τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα επικυρώσουν αρχικά το γενικό πλαίσιο του σχεδίου δράσης του Eυρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ειδικότερα, το Eurogroup θα προχωρήσει στην αποκρυστάλλωση του νέου ρόλου και των κανόνων που θα διέπουν το ενισχυμένο EFSF.

Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, ήδη τα έγγραφα της συμφωνίας για το EFSF είναι έτοιμα και εκκρεμεί να επικυρωθούν από το Eurogroup.

Πιο συγκεκριμένα, το Eurogroup αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν το EFSF, για το πώς θα γίνεται η μόχλευσή των κεφαλαίων του, για το πώς θα παρέχει πιστώσεις στα κράτη -μέλη της Ευρωζώνης και για το πώς θα παρεμβαίνει στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο EFSF θα μπορεί να εκδίδει εγγυήσεις που θα καλύπτουν το 20% έως 30% των εκδόσεων κρατικού χρέους.

Πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως ακόμη και εάν το Eurogroup καταλήξει σε συμφωνία, η πολυπλοκότητα του EFSF είναι τόσο μεγάλη, ώστε δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία πριν από τον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ: http://fimotro.blogspot.com