Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ


Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος)
Αποφασισμένος να ζητήσει και να ακούσει καθαρές κουβέντες, καθώς και να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη στήριξη και την προώθηση του κυβερνητικού έργου από τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων, είναι ο...

πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.
Η κίνησή του να καλέσει σε τετ α τετ τους κ. Σαμαρά, Καρατζαφέρη, αλλά και τον Γ. Παπανδρέου -παρότι είχε πρόσφατα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- δείχνει άλλωστε ότι θέλει να διαχειριστεί εγκαίρως και προς όφελος της κυβερνητικής ατζέντας τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις «κόντρες» υπουργών, αλλά και από τα πολλαπλά συμπτώματα εκλογοφλυ-αρίας!
Είναι προφανές ότι ο κ. Παπαδήμος, ακούγοντας πια σε καθημερινή βάση στελέχη όλων των κομμάτων (και όχι μόνο) να αναφέρουν την «ιδανική» κατ' αυτούς ημερομηνία των εκλογών, κατέληξε σε πρωτοβουλίες για την επικαιροποίηση της συμφωνίας των τριών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος κατά την είσοδό του για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ταυτόχρονα, όμως, δεν προτίθεται να θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση της οποίας ηγείται και η οποία έχει αναλάβει την «ειδική αποστολή» να εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ταυτόχρονα να βάλει τις βάσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο ίδιος επιδιώκει έναν ειλικρινή διάλογο με τους τρεις αρχηγούς, ώστε μέσα στις επόμενες μέρες να «επικαιροποιηθεί» ο «Χάρτης» και το χρονοδιάγραμμα των προτεραιοτήτων.
Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι δεν υιοθετεί προτάσεις για τη διάλυση της Βουλής στις 19 Γενάρη, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένος να μην αντιδράσει στις διαρκείς και δημόσιες οχλήσεις για τον χρόνο των εκλογών. Υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί εάν διαγνώσει ότι τουλάχιστον ένας αρχηγός κόμματος θα επιχειρήσει να στηθούν κάλπες εντός του Φλεβάρη.
Οσοι γνωρίζουν καλά τον σημερινό πρωθυπουργό υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά επίμονος, μεθοδικός, σταθερός και καθόλου εύκολος «παίκτης». Που σημαίνει ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να ολοκληρωθεί το PSI, να εξασφαλιστεί το νέο πρόγραμμα και η δόση-μαμούθ των 89 δισ. ευρώ.
Επί του παρόντος δεν σκέφτεται ανασχηματισμό, αν και δεν αποκλείονται κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Το πρώτο μέλημά του πάντως είναι να ξεκαθαρίσει τον χρόνο των εκλογών. Γι' αυτό, όταν άκουσε χθες τον Μ. Βορίδη να επισημαίνει ότι δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις για τις επικουρικές εάν πέσει αυλαία στη Βουλή στις 19 Γενάρη λόγω εκλογών, δεν απέφυγε την άμεση και ξεκάθαρη απάντηση. «Μα, κύριε Βορίδη, δεν υπάρχει ημερομηνία εκλογών στη συμφωνία», υπενθύμισε, ανακοινώνοντας ότι θα καλέσει σε ραντεβού τους τρεις αρχηγούς.
Οι συντάξεις
Στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, χθες, ο πρωθυπουργός «διευκρίνισε» ότι η διαβούλευση με τα κόμματα θα γίνει, αλλά μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις επικουρικές, ώστε να μην υπάρξουν αναιτιολόγητες δυσκολίες στις καθοριστικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ο Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας για τον χρόνο των εκλογών, τόνισε ότι οι αρχηγοί έχουν τον κυρίαρχο ρόλο, διατύπωσε επιφυλάξεις για την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου για να μην πληγούν οι ασθενείς ομάδες, ενώ και ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Στ. Δήμας, τόνισε την ανάγκη της διαβούλευσης και όχι των περικοπών.
Θετική στάση σχετικά με τον πρόταση Κουτρουμάνη κράτησαν οι κ. Γιαννίτσης, Ρέππας, Λοβέρδος, Παπαϊωάννου και η Αννα Διαμαντοπούλου, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι χρειάζεται πια καθαρή θέση προς την τρόικα για τη μη μείωση του κατώτατου μισθού - μια κουβέντα που συνεχίστηκε αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις.
Αρνητικός λέγεται ότι ήταν στη συζήτηση τώρα για μείωση των επικουρικών ο Π. Οικονόμου, ενώ ο Π. Καψής στο τέλος διευκόλυνε τη συζήτηση περιγράφοντας το πλαίσιο για την «ψηφοφορία» των υπουργών (για τις επικουρικές).
ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ
Μετά το ασφαλιστικό οι δίκες
Ξανά στη μία το μεσημέρι δίνουν σήμερα «ραντεβού» οι συμμετέχοντες στο υπουργικό συμβούλιο. Με διαφορά 24 ωρών, το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Λουκά Παπαδήμο συνεδριάζει εκ νέου για να εγκρίνει το σχέδιο νόμου για τις «γρήγορες δίκες».
Τη σχετική εισήγηση θα κάνει ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τη «σφραγίδα» του για τη σύνταξη του σχεδίου νόμου έχει βάλει ο πρώην νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και νυν υπουργός Επικρατείας, Γ. Σταυρόπουλος. Στη χθεσινή συνεδρίαση πάντως σχεδόν όλοι οι υπουργοί έκαναν παρεμβάσεις για τις επικουρικές, τα εργασιακά και γενικότερα για το φλέγον ασφαλιστικό σύστημα.
Αποφάσεις
Ο κ. Γιαννίτσης άκουσε έπειτα από 10 χρόνια (ήταν τότε υπουργός Εργασίας) να περιγράφονται τα ίδια (;) προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και τον πρωθυπουργό να εξηγεί γιατί χρειάζονται γρήγορες και σοβαρές αποφάσεις από τη στιγμή που έχουν στα χέρια τους αναλογιστικές μελέτες. Ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Δήμας, ειδικά για το θέμα των συντάξεων είπε ότι «δεν υπήρξε η απαραίτητη ενημέρωση των κομμάτων, ειδικά της ΝΔ» και έκανε επίσης αναφορές στα των επικουρικών ταμείων. Οταν τον λόγο πήρε η κυρία Διαμαντοπούλου, θύμισε ότι ως πρώην επίτροποι στην ΕΕ γνωρίζουν ότι από το '96 μέχρι σήμερα συνήθως στα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου συμπεριλαμβάνονται και οι «παράγραφοι» για τα επικουρικά. «Οι επικουρικές συντάξεις έχουν διμερή βάση και δεν εμπλέκεται το κράτος. Γι' αυτό πρέπει να συνδυαστούν με την επαγγελματική ασφάλιση μέσω της παροχής φορολογικών κινήτρων» υπογράμμισε τέλος ο Δ. Ρέππας.

ΠΗΓΗ: http://fimotro.blogspot.com